بیماری بهجت

ساخت وبلاگ

اگر به شما بگويند مراقب باشيد به بيماري بهجت مبتلا نشويد، چه فكر مي كنيد؟ لابد مي گوييد اين ديگر چه بيماري عجيب و غريبي است، اما درباره بهجت يك نكته خيلي جالب است و آن اين كه با وجود عنوان عجيب و غريب .و ظاهر ناشناخته اش انتشار جهاني دارد و در آسياي جنوب شرقي و برخي ديگر از كشورها كم و بيش رو به افزايش است. براي آگاهي و اطلاع بيشتر، بهتر است تعريف درستي از بهجت و علائم آن بدانيم.

سندرم بهجت نخستين بار از سوي پزشكي به همين نام كه اهل كشور تركيه بود، مورد بررسي و مطالعه قرار گرفت. وي پس از كشف علائم بيماري آن را به نام خود سندرم بهجت ناميد و اين عنوان براي هميشه روي آن باقي ماند.

بهجت، نوعي بيماري چند سيستمي است كه به صورت زخمهاي عود كننده دهاني و تناسلي همراه با درگيري چشمي و پوستي بروز مي كندو ميزان شيوع آن در مردان بسيار بيش از زنان است.

چگونه به بهجت مبتلا مي شويم؟

با وجود تمام مطالعات انجام گرفته، هنوز عوامل اصلي ايجاد بيماري به طور كامل شناخته نشده اند، اما در سالهاي اخير عده اي از محققان آلوده سازهاي محيطي را با وقوع اين سندرم مرتبط دانسته اند. از سوي ديگر برخي تحقيقات نشان داده كه ممكن است بيماري ريشه فاميلي داشته باشد؛ عني در تعدادي از افراد عضويك فاميل ديده  شود و با ژنهاي خاصي ارتباط داشته باشد.

علائم بهجت چيست؟

از آنجا كه تظاهرات دهاني بهجت تقريبا مشابه زخمهاي آفتي است . ممكن است در ابتدا با يك آفت ساده اشتباه شو. به همين دليل، نمي توان تنها با استناد به علائم دهاني  بيماري را تشخيص داد. زخمهاي دهاني بهجت معمولا دردناك و سطحي يا عمقي هستند و به صورت منفرد يا خوشه اي در هر نقطه از دهان ظاهر مي شوند. اين زخمها به مدت يك تا 2 هفته پايدار مي مانند و بعد بدون اين كه از خود اثري باقي بگذارند، محو مي شوند.ابتلاي پوستي ممكن است جوشهايي مشابه جوشهاي غرور جواني ايجاد كند. شايد بدترين عارضه بهجت مربوط به چشمها باشد، چرا كه بسرعت پيشرفت مي كند و گاهي حتي به كوري منتهي مي شود. علايم چشمي يا از شروع بيماري وجود دارد يا طي مراحل بعدي رخ مي دهد و در نهايت ملتحمه شبكيه و حتيجسم مژگاني را درگير مي سازد.

اصولا آنچه باعث بروز علايم اين سندرم است، واسكوليت يا همان تخريب عروق كوچك و متوسط است.، اين تخريب در نهايت موجب از بين رفتن فعاليت ارگان مورد نظر مي شود. يكي ديگر از نشانه هاي بهجت، آرتريت يا التهاب مفاصل است كه اين آرتريت غالبا زانو و مچ پا را درگير مي كند. اما برخلاف ساير آرتروزها در دست و پا تغيير شكلي ايجاد نمي كند. در عده اي از بيماران ممكن است درگيري اعصاب مركزي يا گوارش هم ديده شود كه البته خيلي شايع نيست.

راه درمان بهجت چيست؟

ديده شده شدت علائم اين سندرم معمولا با گذشت زمان كاهش مي يابد و صرف نظر از بيماران مبتلا به عوارض عصبي ديگران مي توانند به ادامه زندگي اميدوار باشند؛ اما همان طور كه گفتيم، پيشرفت زياد بهجت مي تواند منتهي به كوري برگشت ناپذير شود. براي درمان ضايعات پوستي و مخاطي مي توان از گلوكوكو تيكوئيدهاي موضعي به صورت دهان شويه يا پماد استفاده كرد.

آسپرين انتيرفرون و كلشي سين نيز از داروهاي ديگري هستند كه براي درمان بهجت مورد استفاده قرار مي گيرند. در صورتي كه علائم بيماري با داروهاي  فوق كاسته نشد، اقدام به تعويض پلاسماي فرد مي كنند، تا شدت علائم تا حدي كنترل شود.

به هر حال چون علائم بهجت مي تواند شبيه خيلي از بيماريها باشد، ممكن است در مراحل اوليه شناخته نشود. به همين دليل، براي اين كه معيار درستي براي شناسايي وجود داشته باشد، پزشكان چنين گفته اند: اگر در سال بيش از 3 بار به آفت ساده دهالني مبتلا شديد و كنار آن 2 علامت از علايم ذكر شده ذيل را هم داشتيد، حتما به ابتلاي بيماري بهجت شك كنيد.

معيارهاي تشخيصي  بيماري بهجت:

1-     زخمهاي عود كننده تناسلي

2-     ضايعات چشمي

3-     ضايعات پوستي

4-     ايجاد خراشهاي سطحي پوستي با كوچكترين تحريك وارده يا تست پاترژي.
منبع:دانش روز

دانستنیها,کتاب الکترونیک...
ما را در سایت دانستنیها,کتاب الکترونیک دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mahmood bedanid بازدید : 98 تاريخ : پنجشنبه 13 مهر 1391 ساعت: 5:17